Tel: +31(0)6 - 36 36 64 89
e-mail: info@spkm.nl 

header logo
Voorzijde pand

Kleine impressie van het museum.

Onderstaande video is van 2016 toen wij op antikraak basis gevestigd waren in Zwolle.

Het ontstaan en de geschiedenis

Het Poppen- & Kinderwagen Museum is opgericht door Nelly en Rob Sloep. Nelly was altijd al een fan van met name Engelse kinderwagens. Dit waren zowel kinderwagens uit Engeland alsook kinderwagens in het algemeen met vooral grote, liefst ongelijke, wielen.

Eigen wagen origineel

Dit was onze eigen Koelstra kinderwagen, dus daar bleek onze voorliefde al

Eigen wagen gerestaureerd

Door een ongelukje was de kap beschadigd waarna de wagen herstelt is en een andere kleur gegeven is.

Het begin van het verzamelen.

In 2008 werkte Nelly in een speelgoedwinkel in Bataviastad in Lelystad, waar wij toen woonden. De eigenaar, een man van rond de 60, stond op het punt om opa te worden. Hij was apetrots maar vond het woord 'opa' zo oubollig. Om hem te plagen leenden we van een kennis een mooie Silver Cross kinderwagen, plaatste die op een verhoging in de winkel met een pop er in en een bord er boven "Op 30 maart 2008 zijn de eigenaars van Dolittle (naam van de winkel) trotse Oma en Opa geworden van een wolk van een kleindochter.

Silver Cross Tenby

Hierop kwamen veel reacties van de klanten in de trend van "Kan je deze wagens nog kopen?", "Waar kan je onderdelen, met name banden, nog kopen?", "Waar kan je dit soort wagens laten restaureren/repareren?"

Met dit verhaal kwam Nelly thuis waarna snel het idee geboren was om wat wagens te kopen, restaureren en daarna weer te verkopen. De mooie en/of aparte wagens zouden we houden.

Echter, toen brak de crisis uit, dus het verkopen lukt nog maar sporadisch. Het verzamelen lukte echter wel goed, bijzondere wagens waren er genoeg.

Het restaureren/repareren van kinderwagens en poppenwagens sloeg wel aan. De werk/opslagruimte nam steeds meer plaats in ons huis in. De wagens kwamen letterlijk door het hele huis te staan, van onder het dak tot in het tuinhuisje. Daarbij vroegen de klanten of ze onze wagens mochten bekijken. Dat was natuurlijk steeds moeilijker en uiteindelijk nagenoeg onmogelijk.

2013

Uiteindelijk kwam het moment dat er, om de tuin in te gaan, er een kinderwagen voor de tv gezet moest worden en om tv te kunnen, kijken diezelfde kinderwagen weer voor de tuindeur gezet moest worden.
Op dat moment was de collectie al zo'n 80 wagens en was dit niet vol te houden. We kwamen tot de conclusie dat we een opslagruimte nodig hadden als we onze hobby wilden voortzetten. Helaas zijn de tijden veranderd. Waar het 'vroeger' nog wel eens zo was dat je ergens een ruimte (b.v. bij een boer) mocht gebruiken, moet je tegenwoordig overal de volle mep betalen. Dit is voor ons niet haalbaar.
Zoekend naar een oplossing kwam Nelly in aanraking met het anti-kraak circuit. Voor een relatief gering bedrag mag je dan een ruimte gebruiken zolang er geen andere bestemming voor is. Wij vonden een ruimte in Lelystad en hebben daar onze 'voorraad' wagens neergezet. Het bijkomende voordeel was dat we daar ook bezoekers konden ontvangen.
In 2013 hebben we Luxe kinderwagens officieel geregistreerd zodat we het reparatie en restauratiedeel als bedrijf konden voortzetten.

Door wat aankopen en toenemende schenkingen groeide de verzameling door en hadden we heel snel meer dan 100 wagens. Daarnaast kwamen er ook poppen, weegschalen, kinderstoelen etc. bij.

Helaas moesten we hier al na een paar maanden uit en konden we weer op zoek gaan.

Eerste locatie

2014

Gelukkig vonden we ca. 200 m. verderop een nieuwe locatie. Deze was ruimer en ook wel wat gezelliger. Helaas bleek het dak deels lek en de verwarming deed het niet. In de winter hebben we 1 ruimte afgesloten en met een heteluchtkanon verwarmd. Deze situatie was niet te handhaven zodat we wederom naar een nieuwe locatie op zoek moesten na 1,5 jaar. De collectie was inmiddels gegroeid tot ca. 350 stuks.

Locatie 2

Het aantal bezoekers nam wel toe, zodat we halverwege 2014 besloten een museum stichting op te richten.

Aangezien er al een "kinderwagenmuseum" bestond, met die naam, besloten wij ons museum Stichting Poppen- & Kinderwagen Museum te noemen. Mede in de hoop dan wat makkelijker fondsen te werven, we betaalden en

betalen bijna alles uit eigen zak. Aanvankelijk vroegen wij € 3,00 p.p. entree.

2015

Na veel tevergeefs zoekwerk werden we eind 2015 gewezen op een voormalig restaurant van Van der Valk in Zwolle. Dit was weliswaar ca. 45 min. van Lelystad vandaan maar het alternatief was liquideren. Het pand was nog gedeeltelijk gestoffeerd en daardoor super gezellig. Helaas bleek ...... het dak deels lek en de verwarming deed het niet. Dankzij een van onze vrijwilligers konden we de verwarming weer bruikbaar laten maken, dus dat scheelde aanzienlijk. Ofschoon we hier aanvankelijk ca. 4 jaar zouden hebben mogen blijven, moesten we door omstandigheden hier na 1,5 jaar ook weer uit.

Ondertussen bleef de collectie gestaag groeien., op het laatst hadden we ca. 700 wagens. Daardoor werd het alleen maar moeilijker een nieuwe locatie te vinden.

Uiteindelijk is rond 2020 het pand ook definitief afgebroken.

Zwolle

2017

Een nieuwe tentoonstellingsruimte vinden bleek onmogelijk. Maar dankzij een ondernemer in Lelystad konden we de collectie tijdelijk opslaan zodat we nog wat meer tijd hadden om verder te zoeken. Uiteindelijk hebben we deze in juli 2017 daar ondergebracht.

Opslag 1 Lelystad

De ruimte was schoon en groot zodat we daar dankbaar gebruik van hebben gemaakt om alles eens overzichtelijk op te stellen en daar foto's en een video van te maken. We wisten echter dat dit maar voor 2 - 3 maanden zou zijn en moesten dus verder zoeken voor minimaal een andere opslag.

We hebben contact gezocht met bedrijven, fondsen, gemeenten, provincies en het rijk maar niemand was bereid ons tegemoet te komen of te ondersteunen en dit sociaal- , maatschappelijk- en industrieelerfgoed te bewaren.
Op een zeker moment dachten wij mogelijk een oplossing gevonden te hebben, namelijk de oude fabriek van 'Koelstra' in Gorredijk die al tijden leeg stond. Wij hoopten daar op termijn in te mogen. Helaas bleek achteraf dat de eigenaar niet mee wilde werken.
Gelukkig voor ons was er een andere ondernemer in Lelystad waar wij, ook weer tijdelijk, de collectie mochten opslaan. Dit hield echter in dat wij alles naar de andere kant van Lelystad moesten verhuizen hetgeen wederom veel tijd en geld kostte.

Hoewel wij dankbaar waren voor de geboden oplossing bleek de locatie verre van ideaal. Maar wij dachten dat het maar voor een paar maanden zou zijn. Het pand was een voormalige diervoederfabriek met in hetzelfde gebouw een palletzagerij. Binnen de kortste keren zat alles onder het stof.

Opslag 2 Lelystad

Uiteindelijk bleef alles op die locatie tot eind 2020.

2021

Vanaf half 2020 wilde de eigenaar van de opslagruimte een meer marktconforme vergoeding. Dat was voor ons niet op te brengen. Op het punt dat we bijna definitief moesten besluiten om te liquideren, kregen we een aanbod voor opslag in een oude aardappelschuur in oost-Groningen voor 3 jaar.

oost-Groningen

Met hulp van diverse vrijwilligers en vrachtwagenchauffeurs hebben we alles over gebracht naar de volgende locatie. Ofschoon het allemaal haastje-repje werk was, is alles zo netjes mogelijk overgebracht en neergezet. De schuur was stoffig, donker en onverwarmd.

Wij gaven onszelf 2 van de 3 jaar de tijd om een oplossing te vinden. Mede vanwege het feit dat de collectie, vooral door schenkingen, bleef toenemen, moest er ook een meer definitieve oplossing komen. Helaas werd de stress aan het einde van het 2e jaar weer hoog en stonden we op het punt alsnog de strijd op te geven.

2023

Op het laatste moment is er contact gelegd met de eigenaar van de huidige locatie. Hij zocht een beheerder/toezichthouder in verband met de plannen voor een caravanopslag en wij zochten, uiteraard, een locatie waar wij onze collectie konden tentoonstellen voor een langere, liefst definitieve, periode. Dit hield in dat ons huis verkocht moest worden en dus zowel privé als zakelijk naar Groesbeek verhuisd en ingericht moest worden. Daarnaast moesten alle spullen uit oost-Groningen nog naar Groesbeek, daar zaten ook nogal wat haken en ogen aan. Uiteindelijk is alles in november 2023 overgebracht mede met hulp van enkele vrijwilligers en een 5-tal vrachtwagenchauffeurs die op zaterdag kwamen helpen met 5 opleggers. Onnodig te stellen dat dit handen vol geld gekost heeft zodat we vanaf toen slechts met kleine stapjes de boel kunnen opbouwen.

De museumruimte is echter onverwarmd en open zodat er gedurende de wintermaanden niet mogelijk is veel in de ruimte te doen. In de ontvangstruimte is het een stuk aangenamer zodat we  daar door kunnen werken dus schoonmaken is geen probleem. Wij hadden de hoop dat er zich meerdere vrijwilligers zouden aanmelden om de museumcollectie weer toonbaar te maken nadat deze behoorlijk vuil is geworden in eerst de diervoederfabriek en daarna in die oude lekkende aardappelloods, maar dat valt ronduit tegen. Sinds we in Groesbeek zitten, hebben we al zeker 120 wagens erbij gekregen. De collectie is inmiddels ca. 1100 - 1200 poppenwagens en kinderwagens groot. Dit is teveel voor de ons aangeboden ruimte dus we moeten ook nog een selectie maken welke we houden en welke we verkopen of welke we gebruiken voor onderdelen.
Kortom, er is nog genoeg werk aan de winkel.

Overigens horen wij ook van andere organisaties die op vrijwilligers draaien dat het steeds moeilijker wordt aan mensen te komen.

Daarbij komen wij hier ook niet uit de buurt en hebben wij door alle drukte ook amper de tijd ons in het dorpsleven te verdiepen.

Toekomstige poppenhoek

We hebben wel enkele vrijwilligers, maar die wonen te ver weg om hier structureel te kunnen helpen. Dagelijks zouden we tenminste 2 vrijwilligers kunnen gebruiken. We hopen dat er zich in de toekomst nog meer vrijwilligers aanmelden.

 

Terug

Scroll naar boven